Huolella vaalittu pohjalaismiljöö

Äystön kylässä, 12 kilometriä Teuvan keskustaajamasta, seisoo vaikuttava näky: aito pohjalainen pihapiiri. 1880-luvulta peräisin olevaa Mäki-Laurilan taloa ja sen pihapiiriä on isännöinyt jo neljä sukupolvea.

Kulttuurihistoriallisesti merkittävä ympäristö vaatii vuosittaista, vanhan rakennustavan tuntevaa ja sitä kunnioittavaa huoltoa. On punamullalla maalausta, hirsirakennusten nostoa ja kunnostusta, kattojen huoltoa, yksityiskohtien ennallistamista. Esimerkiksi päärakennuksen räystäitä kiertävät koristelistat on tehty liiverin kätköistä löytyneen vanhan mallin mukaan.

fullsizeoutput_3b3

fullsizeoutput_3ba

Jouluna 2011 riehunut Tapani-myrsky heitti ja rikkoi maahan talon vellikellon telineineen. Pietarista 1890-luvulla tuotu vaskinen kello säilyi onneksi ehjänä, ja mestaritimpuri Mikko Mäntymäki onnistui ennallistamaan vellikellotelineen. Myös päärakennuksen ja liiverien haukkaikkunoiden sekä kuistin ikkunoiden ennallistaminen on Mäntymäen käsialaa.

Päärakennuksen 100-vuotias peltikatto on Teuvan Keitintehtaan perustajan Jean Luomalan ensimmäisiä töitä Teuvalla.

fullsizeoutput_3b4

fullsizeoutput_3b6

fullsizeoutput_3b2

Päätalosta löytyy kahdeksan huonetta. Keskituvassa on vanha takka leivinuuneineen ja katossa leipähirret. Tuvan alkuperäistä ilmettä on vaalittu piilottamalla lämmityspatterit tupaa kiertävien penkkien sisään.

fullsizeoutput_3be

fullsizeoutput_3b8

Mäki-Laurilan pohjalaistalomiljöö kuuluu Museoviraston kohteisiin. Lisäksi se on saanut useita tunnustuksia. 1968 päärakennuksen seinään kiinnitettiin Talonpoikaiskulttuurisäätiön kunniakilpi tunnustuksena ”esi-isäin kauniin rakennustavan tallettamisesta”.

2006 Etelä-Pohjanmaan Kotiseutu- ja museoyhdistys puolestaan myönsi tilalle rakennusperintöpalkinnon rakennusten ja pihapiirin esimerkillisestä hoitamisesta ja eteläpohjalaisen rakennusperinteen ansiokkaasta vaalimisesta.

fullsizeoutput_3b9

Nykyään Mäki-Laurila on viljanviljelystila. Lisäksi se tarjoaa majoituspalveluja. Vuokrattavana ovat kaksi hirsimökkiä, Länsimetsä Parrassa sekä Mäkimökki Äystöllä. Tilan päärakennuksessa on kesäaikaan mahdollisuus aamiaismajoitukseen.

fullsizeoutput_3b5

Mäki-Laurilan maatila

Teksti: Eeva Åkerblad
Kuvat: Kivinavetta Mäki-Laurilan arkistot, muut Sanni Satokunnas, Anna Satokunnas, Jari Satokunnas