Lasten leikkejä luonnon keskellä

Kaisu Viljanmaa

”Idea Muksujen metsän rakentamiseen Pappilankankaan hiihtomajan ja virkistysalueen yhteyteen syntyi lasten puuhia seuraillessa. Leikkialue syntyi vaihe vaiheelta.

Ensimmäisenä alueelle tehtiin iso risukota, jonka hämärässä asustelee metsänhenki. Lapset laittavat edelleen omia risujaan salaperäisen kodan seiniin. Risukodan jälkeen rakennettiin pieni lastenlaavu.

 

Rakennelmien suosio yllätti. Grillikodan takana sijaitsevaan pieneen metsikköön tehtiin lisää majoja Suupohjan Kehittämisyhdistyksen Kymppi-hankkeen kautta. Samalla rakennettiin Veikkola-leikkimökki, jossa onkin keitetty monet käpysopat.

Muksujen metsä jatkoi muotoutumistaan. Polut muovautuivat johtamaan majoille. Yhä useampi lapsiperhe ja isovanhempi lapsenlapsineen löysi metsän. Heitä ilahduttaaksemme rakensimme Vire-rahalla tunneleita ja tasapainotelineitä. Ympyrän muotoisella radalla voi ryömiä tunneleissa ja tasapainoilla telineissä.

fullsizeoutput_3ca

fullsizeoutput_3c8

Rauniokirkon kaadetut poppelit saivat uuden elämän Pappilankankaalla, Teuvan seurakunnan metsässä. Metsuri Aarno Tekoniemi veisti moottorisahalla metsään liudan asukkaita: krokotiiliperheen, kyykäärmeen, etanan, pöllön, ketun, oravan, pupun ja muita hahmoja.

Komsin kylältä saatiin kiipeilyteline, Teuvan kunnalta liukumäki ja pyörimisteline. Taideseuran Sirpa Raittila ja Erkki Peltokoski tekivät maalauksia grillimajan seiniin.

fullsizeoutput_3c4

fullsizeoutput_3c7

Nyt voi Muksujen metsässä touhuta vaikka mitä: kiipeillä, tasapainoilla, ryömiä, ratsastaa, keinua, ruokkia eläimiä, keittää ruokaa ja nauttia metsän tunnelmasta. Männynrunkojen välissä kaikuu iloinen meteli, jonka keskeyttää paapan huuto: ”Syömään!” Sitten paistellaan makkaraa ja nautiskellaan retkieväistä.

fullsizeoutput_3c3

fullsizeoutput_3c9

fullsizeoutput_3cb

Muksujen metsästä voi lähteä lasten kanssa myös patikoimaan. Punaisin sydämin merkityn Sydänlenkin varrelta lähtee Taikapolku Taikametsään. Aarniometsän salaperäisessä hämärässä kulkeva polku myötäilee puronvartta, ja saa lapsen mielikuvituksen heräämään. Jos tarkoin katsoo, voi puulla nähdä silmät.”

Pappilankankaan Facebook-sivu
Pappilankankaan esittely

Kuvat: Eeva Åkerblad, Anna Satokunnas