”Lunta hoidetaan kaiken talvea”

Snowpark Parra

Ennen kuin lumi kutsuu laskijoita, on rinteissä tehtävä monenlaisia valmisteluja jo syksystä alkaen. Aivan ensimmäiseksi on niitettävä traktorilla kaikki, mihin koneella pääsee käsiksi, aina kellastuneista pajuista lupiininvarsiin. Jyrkät osuudet jäävät käsityöksi raivaussahalle.

fullsizeoutput_39e

Vesi Parran rinteiden lumiin saadaan pumppujen ja putkien avulla kahdesta kaivetusta lammesta huipun toiselta puolen. Syksyn töihin kuuluu myös vesilinjan tarkistus: kulkeeko vesi, ovatko putket ehjät? Toisinaan kaivetaan ja hitsataan.

Syksyllä huolletaan myös lumitykit. Vesi muuttuu lumeksi kulkiessaan suuttimien läpi, ja jokainen niistä on puhdistettava joka vuosi. Noin 2000 pientä suutinta irrotetaan, puretaan osiksi, puhallellaan puhtaiksi ja kootaan taas.

fullsizeoutput_3a1

fullsizeoutput_39d

Marraskuun puolen välin tienoilla ryhdytään seuraamaan säätiedotuksia. Onko tiedossa pakkasia, ja jos on, niin kuinka hyviä ja kuinka pitkään? Lammen vesi riittää vain yhteen lumetukseen. Jos aloitetaan liian aikaisin, saattaa vesisade syödä lumet. Jos pakkasta on viisi astetta, lunta tulee, mutta vain vähän. Parhaiten lunta saadaan viidentoista pakkasasteen tienoilla.

Lunta tehdään sekoittamalla vettä ja paineilmaa, ja puhaltamalla se kiteytymään pakkasilmaan. Tykkilumi on oikeastaan pientä jääkidettä ja paljon tiiviimpää kuin luonnonlumi. Rinteisiin tarvitaan noin puolen metrin patja tykkilunta. Puoli metriä tykkilunta vastaa tiiviydeltään kahta ja puolta metriä luonnonlunta.

fullsizeoutput_39a

fullsizeoutput_39c

Kun pakkasta on, lunta tehdään yötä päivää. Silloin kun lauhtuu, joudutaan keskeyttämään ja purkamaan. Tykkejä siirrellään tuulien ja lumetettavien alueiden mukaan. Tarvitaan reilu kymmenen vuorokautta hyvää pakkasta, jotta kaikki rinnealueet pulkkamäkeä myöten saadaan lumetettua. Kun tykkilumi on kuivunut kasassa pari vuorokautta, se on valmista siirreltäväksi. Hissilinjat tasoitellaan ja rinteet muotoillaan rinnekoneella.

Kun kaikki tämä on tehty, rinteet ovat valmiit vastaanottamaan talven ensimmäiset laskettelijat.

fullsizeoutput_3a0

fullsizeoutput_399

Lumirakentaminen jatkuu vielä kauden ensimmäisinä viikkoina. Reilejä on toista kymmentä erilaista, ja moni niistä on omaa valmistusta. Reilit kuljetetaan rinteisiin rinnekoneella ja asetellaan lapiotyönä paikoilleen. Hyppyrien nokkia muotoillaan. Sitten tarvitaan vielä temppulaskija testaamaan.

fullsizeoutput_398

Lunta hoidetaan kaiken talvea. Laskettelijoiden lumeen kurvaamat jäljet tasoitellaan, ja uusi luonnonlumi tampataan. Kovaksi muuttunut rinteen pinta jyrsitään pehmeäksi. Temppupaikat kuluvat ja niihin on koottava uutta lunta. Rinnekone eli ”lumikissa” kulkee rinteet läpi joka päivä aamulla tai iltapimeällä.

fullsizeoutput_39f

Lumen hoito ja laskettelu Parran rinteissä jatkuu joka vuosi maaliskuun lopulle tai vähän huhtikuun puolelle. Sitten onkin taas leskenlehtien vuoro!

fullsizeoutput_3a2

parra.fi
Snowpark Parran Facebook-sivut

Kuvat: Jari Satokunnas