Paluu syntymäkotiin ja isoisän liikerakennukseen

Maritta Kallio, AITO-kauppa Teuva

”Teuvalla on ollut terveyskauppa jo liki 50 vuotta: Kemikalio Marika avattiin vuonna 1970. Minä olen tässä kolmas omistaja. Tulin tähän töihin vuonna 2002, ja kymmenen vuotta myöhemmin siirryin liikkeen omistajaksi.

Kauppa on osa osuuskuntaa, johon kuuluu 60–70 itsenäistä liikettä. Uusi nimi AITO-kauppa otettiin käyttöön ihan vastikään, aiemmin toimimme Luontaistuntijat-nimellä.

Täällä on myynnissä yli 1000 tuotenimikettä: vitamiineja, hivenaineita, ravintolisiä, ekologisia puhdistusaineita ja kosmetiikkaa. Kaikenlaista aina terveyssukista lähtien. Paljon on muutakin kuin vain pillereitä. Toisin kuin marketeissa, erikoiskaupoissa on kattava valikoima.

fullsizeoutput_365

Asun nyt samassa talossa, jossa olen syntynyt – äiti käski hakemaan kätilön kotiin. Isäni oli Paul Kallio Perälästä.

Tässä liikerakennuksessa taas on paappani Arvo Puistola tehnyt uransa Osuuskaupassa. Hän eli 99-vuotiaaksi ja oli kuollessaan Teuvan vanhin. Loppujen lopuksi en siis kovin pitkälle päässyt.

Palasin Teuvalle vuonna 2001. Sitä ennen ehdin asua monella paikkakunnalla ja tehdä töitä monella alalla. Kohta olen jo eläkeikäinen, muttei tunnu siltä, että jaksaisin enää pakata matkalaukkuja.

Työskennellessäni matkaoppaana asuin ulkomailla melkein pari vuosikymmentä. Kaukaisimmat paikat olivat Meksiko ja Barbados. Kaikkein eniten rakastin retkien tekemistä. Sain puhua mikrofoniin liikkuvassa bussissa, eikä kukaan päässyt karkuun!

Olen minä käynyt jäsenkorjauskurssinkin, ja tehnyt intialaista päähierontaa ja kuppausta. Nyt olen kuitenkin keskittynyt vain liikkeen pitoon.

fullsizeoutput_367

Minulla on mukavia asiakkaita. Teuvan lisäksi heitä käy myös esimerkiksi Jurvasta, Kristiinasta ja Närpiöstä. Asiakkaat saattavat yllättyä, että minulla voi olla samat tai jopa alhaisemmat hinnat kuin isommissa paikoissa. Samoin ihmetellään sitä, mitä kaikkea täällä on tarjolla.

Edellisen omistajan aikaan yksi mies tuli pyytämään ”sitä salvaa, mitä viimeksikin myitte” ja lisäsi heti perään, että ”sä et kyllä ollut silloin täällä”. Mutta niin vain yhteistuumin löydettiin asiakkaalle oikea salva!”

Teksti ja kuvat: Eeva Åkerblad