Pihan yli työn ääreen – yrittäjän vapautta

Eija Saarela-Mäkynen, ESM Brodesign

”Se oli työkaverini, joka mainitsi minulle vaasalaisesta brodeerausfirmasta, jolle tuli enemmän työtarjouksia kuin mitä he ehtivät tehdä. Olin siihen aikaan osa-aikaisesti tekstiilialan opettajana Seinäjoen Ammattikorkeakoululla Jurvassa. Heräsi ajatus: Mitä jos hankkisi pienen brodeerauskoneen ja kulkisi vaikka markkinoilla sen kanssa.

Brodeeraustyöt aloitin 2010. Vuonna 2012 valmistui työtila omaan pihapiiriin Teuvalle. Samalla hankin isomman brodeerauskoneen, teollisuusompelukoneen, saumurin ja tietokoneohjatun tarraleikkurin.

brodesign6_rk_1500

Rakentamiseen ja konehankintoihin sain Leader-tukea Suupohjan Kehittämisyhdistyksen kautta. Tarkoittihan se isoa nippua papereita, mutta myös niiden täyttöön löytyi apua.

Vuonna 2016 konekantaan liittyi vielä leikkaava väritulostin. Sillä voi tulostaa niin kankaalle painettavaa kuin vaikka autonlasiin teipattavaa tarraa.

Suuri osa asiakkaistani on lähikuntien firmoja, joille teen painatuksia työvaatteisiin ja liikelahjoihin. Erilaiset seurat teettävät omia paitojaan tai muita tekstiilejä. Teen myös ompelua, ja usein onkin työpöydällä esimerkiksi vetoketjujen vaihtoja yksityisille ihmisille.

brodesign4_rk_1500

Tilauksen ei tarvitse olla suuri, teen vaikka yhden kappaleen. Asiakas voi teettää lahjaksi esimerkiksi T-paidan omasta valokuvasta. Lahjoista saankin usein viestiä vielä jälkikäteen, että saaja tykkäsi kovasti.

Koitan aina palvella asiakkaita tilanteen mukaan. Joskus kun jollain on oikein kiire, voi pienen asian onnistua kiilaamaan väliin jo seuraavaksi päiväksi.  Onneksi on myös töitä, joilla ei ole kiire.

brodesign8_rk_1500

Pääosin asiakkaani tulevat täältä Teuvalta ja ympäryskunnista, mutta myös Vaasasta ja Seinäjoelta. Eteläisimmät tilaukset ovat menneet Helsingin seudulle ja pohjoisimmat Rovaniemelle.

Yhteistyötä on myös naapurikuntien firmoihin. Alihankintaa olen tehnyt esimerkiksi Kaskisiin, ja nyt uusimpana on toimiminen jalasjärvisen Jokipiin Pellavan jälleenmyyjänä.

brodesign3_rk_1500

Markkinointiin ei tarvitse enää kovin paljon panostaa, vaikka käytössäni onkin esimerkiksi Google-mainokset. Yhden tekijän firmaan tulee nykyään töitä riittävästi. Niin yritykset kuin yksityisetkin vanhat asiakkaat palaavat aina uudelleen.

Käsityöt innostavat myös aikuisia tyttäriäni. Toinen tekee virkattuja nalleja, toinen keppihevosia. Silloin kun lähden vaikkapa joulumarkkinoille, myös nallet ja hevoset ovat mukana.

brodesign9_rk_1500

Itsellisen yrittäjän työssä hyvää on aikataulujen vapaus. Jos aamulla haluan tehdä ensin jotain muuta, lähteä kauppaan, tai vaikka laittaa valkian pesään, voin sen tehdä.

Toisaalta, kun työpaikka on omassa pihapiirissä, tulee viikonloppuna usein tultua töihin. Eikä työ iltaisin lopu neljään, jonain päivänä sitä tekee melkein kellon ympäri. Mutta se on sitä vapautta sekin!”

brodesign5_rk_1500

ESM Brodesign verkkosivut

Teksti ja kuvat: Anna Satokunnas