Kuin kukkivien puiden alla

on

Viljelylakeudella, aivan Teuvan keskustaajaman kyljessä, seisoo tiivis ryhmä kasvihuoneita. Kyltti oven päällä toivottaa tervetulleeksi Laurilan Puutarhalle. Ovesta astutaan suoraan ensimmäiseen kasvihuoneeseen ja kauniisti sisustettuun myymälätilaan.

JSK06812_rajk_1500

JSK06822_raj_k_1500

Puutarhan viisi kasvihuonetta avaavat vierailijan eteen yhä uusia värejä hehkuvia näkymiä. Katse ahmii kukkamerta ja runsautta. Kasvihuoneiden katosta roikkuu suuria amppeleita kaikissa väreissä. Tuntuu kuin kulkisi kukkivien puiden alla.

LaurPuut_88_1500

Kasvit kurottavat kohti aurinkoa kasvuvoimaa uhkuen. Toinen toistaan kauniimpien kukintojen varjossa kypsyvät nuput lupaavat iloa koko kesäksi.

LaurPuut_47_iso_1500

Laurilan kasvihuoneissa kulkeminen on värejä ja tuoksuja tulviva elämys. Kasvihuoneiden 6000 neliötä on kokonaisuudessaan esteetöntä myymälätilaa. Pienemmässä mittakaavassa kukista pääsee nauttimaan myös puutarhan omissa taimimyymälöissä Kauhajoella ja Kurikassa.

JSK27813_k_1500

Teuvan peltolakeuksilla näkyi 1960-1970-luvuilla yksittäisiä kasvihuoneita siellä ja täällä. Kasvatettiin tomaattia ja kurkkua muun viljelyn ohessa. Tomaatilla Laurilassakin aloitettiin jo 1950-luvun lopulla, kesäkukkia tuotettiin hiukan siinä rinnalla. Teuvan maisemasta ovat kasvihuoneet sittemmin vähentyneet. Laurilan puutarha siirtyi 1980-luvulla uudelle sukupolvelle ja erikoistui kesäkukkiin.

LaurPuut_39_iso_1500

Kukkaloiston takana on paljon tinkimätöntä työtä. Pekka ja Jaana Laurila sen tietävät. Puutarhalla on osattava ennakoida, on oltava tehokas ja huolellinen. Erilaisilla lajikkeilla on erilaiset vaatimukset, ja usein osaaminen on hankittava kokeilemalla.

JSK27724_rk_1500

Vaikka kasvien kastelu ja lannoitus onkin osittain automatisoitu, sitä on jatkuvasti valvottava. Puutarhurin on itse tunnettava myös tekniikkaa, huoltopalveluja ei ole helposti saatavilla.

JSK27849_r_1500

Laurilan puutarhan vuosi alkaa jo syksyllä siivous- ja korjaustöillä. Laurilassa kaikki taimet kasvatetaan itse, joko siemenestä tai pistokkaista. Ensimmäiset orvokit kylvetään helmikuussa, viimeinen erä pistokkaita saapuu toukokuun alussa. Heinäkuussa on kesäkukkaviljelijän loma-aika.

LaurPuut_03_iso_1500

Herkkä valkoinen, lempeä sininen, hehkuva punainen. Orvokki, pelargoni, marketta ja moni muu. Purkki kerrallaan ne lähtevät kasvihuoneilta ilostuttamaan ihmisiä pihoissa ja porraspäissä.

JSK06869_k_1500

LauPuut_106_iso_1500

Laurilan Puutarhan verkkosivut

Kuvat: Jari Satokunnas