Lehmät palasivat Iso-Hakalan pihapiiriin

Erkki Hakala

”Vuonna 2015 lehmät palasivat pihapiiriimme 31 vuoden tauon jälkeen, tosin tällä kertaa puisina. Lehmät sekä vastikään pihaan muuttaneet siat ovat Siperian lehtikuusta ja ne on valmistettu Hauholla.

Näimme puulehmiä Itävallassa ja annoimme Ilosen Puutyölle niistä valokuvia, joiden perusteella he loihtivat yksityiskohtia myöten taidokkaat eläimet. Ne ovat paksua umpipuuta, yksi lehmä painaa pari sataa kiloa.

fullsizeoutput_387fullsizeoutput_382

Lehmät matkustivat Hauholta Teuvalle Kuljetusliike Kuusiston kyydillä. Yrittäjä sanoi, että oli toivonut poliisien pysäyttävän rekan, jotta voisi kertoa kyydissä olevan lehmiä.

fullsizeoutput_38f
Kuva: Erkki Hakala

Jokaisen lehmän perusosat ovat samoja, mutta asennoissa oli säätömahdollisuutta. Olimme itse Hauholla katsomassa, kuinka päät ja jalat laitetaan. Viime hetkellä hoksasimme, että lehmillä jalat ovat yleensä siten, että toisen puolen jalat ovat lähellä toisiaan ja toisen puolen kaukana. Tarkistimme asian vielä Hakalan Jarnon lehmistä pellolla, ja näin todella oli.

fullsizeoutput_390
Kuva: Erkki Hakala

fullsizeoutput_384fullsizeoutput_381

Eri asennot todella vaikuttavat lehmien luonteisiin. Kun yksi lehmä on voimakas ja katsoja lähes kuulee sen ammumisen, on toinen lehmä lempeä ja kiltti aina silmiä myöten.

Tiellä päin lehmät ovat jostain kulmasta hyvin näkyvissä, toisesta piilossa puiden takana. Ohikulkijat ovat melkein ajaneet ojaan, kun päät ovat kääntyneet. Maitoakin on pysähdytty kyselemään.

fullsizeoutput_38afullsizeoutput_385

Navettakeittiömme seinällä oli tähän päivään saakka viimeisen karjakon Annikin jäljiltä viimeinen Navettakirja vuodelta 1984. Sinä kesänä lehmät lähtivät viimeisen kerran. Muistan hyvin, että lehmien lähteminen oli iso asia. Viimeisenä vuonna meillä oli 14 lehmää. Voin kuvitella, miten läheisiä lehmät olivat Annikille, kun hän niitä joka aamu ja ilta hoiti ja lypsi ja tunsi jokaisen lehmän vaivat.

Puulehmien nimet, Lelu, Muisku ja Illa, valittiin viimeisten Navettakirjojen lehmien nimistä.  Aikoinaan Lelu oli suosikkilehmäni, sillä sen toinen sarvi oli poikki ja tynkäkin kasvanut ihon sisään. Nyt puulehmistä lempeimmän näköinen on saanut sen nimen.”

fullsizeoutput_388

Erkki Hakalan tekstin pohjalta muokannut Eeva Åkerblad
Muut kuvat: Sanni Satokunnas, Kaisa Satokunnas, Anna Satokunnas